AMSTERDAM - De kerncentrale Fukushima heeft twee keer zoveel radioactief cesium uitgestoten als door Japanse autoriteiten werd berekend.

Dit blijkt uit een inleidend rapport van internationale wetenschappers. Cesium behoort tot de zogeheten alkalimetalen en kan decennialang kankerverwekkende straling veroorzaken.

De gemeten emissie bedraagt 40 procent van de totale waarde die na de nucleaire ramp in Tsjernobyl in 1986 werd gemeten.

De vastgestelde hoeveelheid cesium werd door een wereldwijd netwerk aan sensoren geregistreerd.

De Japanse rapportage resulteerde slechts uit metingen die boven het Japanse vasteland werden verricht, stelt de aan het Noorse instituut voor luchtondezoek verbonden Oostenrijkse wetenschapper Andreas Stohl. Dit zou het grote verschil tussen beide analyses verklaren.

Openbaar

De uitkomsten van de metingen zijn openbaar, een officiële publicatie wordt echter pas na een toetsing van experts uitgevoerd.

De kerncentrale in Fukushima raakte in maart beschadigd door een aardbeving en een tsunami. De koelsystemen vielen uit, waardoor veel radioactief materiaal uit de oververhitte reactoren weglekte. Meer dan 80.000 mensen moesten wegens de radioactieve vervuiling hun huizen en bedrijven verlaten.