MOGADISHU/NAIROBI - Keniaanse militairen zijn voor het eerst in gevecht geraakt met strijders van de radicaalislamitische beweging al-Shabaab sinds het begin van een offensief van het leger van Kenia in Zuid-Somalië.

Er zijn mogelijk tientallen doden gevallen.

Tientallen leden van al-Shabaab lokten donderdag een groep Keniaanse militairen in een hinderlaag. Daarop ontstond een hevig vuurgevecht, zo meldden media in Kenia vrijdag. Elders in de regio Jubaland voerde het leger van Kenia bombardementen uit op bolwerken van al-Shabaab.

De strijdende partijen gaven zeer uiteenlopende informatie over het dodental als gevolg van de gevechten. Zo claimde een woordvoerder van al-Shabaab in Mogadishu dat 15 Kenianen om het leven zijn gebracht.

De Keniaanse regering stelde dat het leger geen manschappen heeft verloren tijdens de gevechten. Wel zou een militair zwaargewond zijn geraakt. Negen strijders van Al-Shabaab zouden zijn gedood.

Offensief

De moslimextremisten controleren grote delen van het zuiden van Somalië, dat grenst aan Kenia. Dat buurland begon het offensief na een reeks ontvoeringen van Westerse hulpverleners en toeristen in Kenia. De autoriteiten in het Oost-Afrikaanse land stellen dat Al-Shabaab de ontvoeringen heeft georganiseerd.

De beweging heeft wraakacties aangekondigd op Keniaanse bodem. In de afgelopen week deden zich meerdere geweldsincidenten voor in Kenia, waarbij betrokkenheid van Somalische militanten wordt vermoedt.

Granaten

In de hoofdstad Nairobi explodeerden twee granaten, in een bar en bij een bushalte. En in het noordoosten van het land, nabij de grens met Somalië, werd een voertuig met overheidsfunctionarissen beschoten met een bazooka. In totaal kwamen bij deze geweldsincidenten vijf mensen om het leven. Tientallen anderen raakten gewond.

De autoriteiten en inwoners van Nairobi vrezen nieuwe aanslagen. Sportevenementen gaan komend weekeinde gepaard met uitgebreide veiligheidsmaatregelen.