De Verenigde Staten zijn eerder dit jaar in het geheim begonnen met het uitvoeren van vluchten met onbemande vliegtuigjes boven Somalië vanuit het zuiden van Ethiopië.

De zogeheten drones worden gebruikt om inlichtingen te verkrijgen, maar kunnen ook worden uitgerust met bommen.

Dat meldde de Washington Post vrijdag op basis van Amerikaanse overheidsfunctionarissen.

Vorige maand meldde de krant al dat de VS bezig waren met het bouwen van bases, onder meer in Afrika en op het Arabisch Schiereiland, om vanaf die locaties terreurgroeperingen in de gaten te houden en te bestrijden. In Somalië is al-Shabaab actief, een aan al-Qaeda gelieerde terreurorganisatie.

Basis

De basis die in Ethiopië door de Amerikanen wordt gebruikt, ligt in Arba Mich. Er zouden miljoenen in zijn geïnvesteerd om het civiele vliegveld om te bouwen tot bruikbare uitvalsbasis voor de drones.

De VS zouden ook vanuit Djibouti, dat grenst aan Ethiopië en Somalië, operaties met drones uitvoeren. De Seychellen, een eilandengroep ten noorden van Madagaskar, worden ook genoemd als uitvalsbasis.

Slachtoffers

De Amerikaanse regering maakt veel gebruik van de op afstand bestuurbare toestellen in de strijd tegen terroristische organisaties. De drones zijn tot nu toe ingezet boven Pakistan, Afghanistan, Irak, Libië, Pakistan, Somalië en Jemen.

Vooral in Pakistan bestaat veel kritiek tegen de aanvallen met de onbemande vliegtuigjes, omdat er veel burgers slachtoffer van zouden zijn.