TUNIS - De conservatieve moslims hebben zoals verwacht de verkiezingen van zondag in Tunesië gewonnen.

Dat blijkt uit de donderdagavond bekendgemaakte uitslag.

De partij Ennahda krijgt 90 van de 217 zetels in de vergadering die een nieuwe grondwet moet opstellen.

Ennahda is verreweg de grootste partij van Tunesië geworden. De centrumlinkse CPR eindigt op de tweede plaats met 30 zetels, voor de sociaaldemocratische partij Ettakatol, die 21 zetels krijgt.

Grondwet

Het parlement gaat een nieuwe grondwet schrijven, een regering vormen en een president benoemen.

De islamisten zullen de rechten van vrouwen en niet-moslims respecteren, bezwoer Ennahda-leider Rachid Ghannouchi in een reactie.

Hij zei te streven naar een ''Tunesië dat vrij, onafhankelijk, in ontwikkeling en voorspoedig is, waarin de rechten van Allah, Mohammed, vrouwen, mannen, gelovigen en niet-gelovigen zijn verzekerd, omdat Tunesië voor iedereen is''.

Rellen

Na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag braken rellen uit in de plaats Sidi Bouzid. Duizenden mensen gooiden stenen naar agenten, staken het kantoor van de burgemeester in brand en belaagden het Ennahda-kantoor.

De politie gebruikte traangas om de menigte uiteen te drijven. De relschoppers zijn aanhangers van een kleinere partij, die zich volgens de kiescommissie schuldig had gemaakt aan ''financiële onregelmatigheden’’.

Brand

Sidi Bouzid is de geboorteplaats van de Arabische Lente. Een marktkoopman stak er zich in december in brand uit protest tegen de autoriteiten. Dat leidde tot demonstraties, die ook oversloegen naar andere landen.

In Tunesië, Egypte en Libië werden de dictators verdreven. Ook in Syrië, Jemen en Bahrein kwam de bevolking in opstand. In landen als Marokko en Jordanië proberen de leiders met toegevingen onrust te voorkomen.

Overzicht: de Jasmijnrevolutie van Tunesië

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten

Uitslag verkiezingen Tunesië