BANGKOK - Inwoners van de ondergelopen Thaise hoofdstad Bangkok hebben donderdag het dringende advies gekregen om de stad te verlaten gedurende het komende weekeinde.

Gouverneur Sukhumbhand Paribatra zei dat iedereen die dat kan, beter de stad kan verlaten. Voor twee van de 50 districten heeft de gouverneur een evacuatieopdracht afgegeven.

Tienduizenden verlieten daarop de stad, op weg naar familie of vrienden in hoger gelegen plaatsen. Het busbedrijf zette 1000 extra bussen in, een derde meer dan normaal. Velen zijn vertrokken naar toeristenoord Pattaya, waar bijna alle hotels zijn volgeboekt.

De overheid had de bevolking vrijaf gegeven van donderdag tot en met maandag wegens het hoogwater. De overstromingen zijn de ergste sinds 50 jaar in Thailand. In het hele land zijn 373 mensen omgekomen door het water.

Het hoogwater in Bangkok zal de komende dagen nog toenemen. Vanuit het binnenland komt een grote waterstroom, terwijl vanuit zee ook water binnenstroomt door het hoogtij. De rivier Chao Phraya bereikt dan een stand van 2,65 meter, terwijl de dijken slechts 2.50 meter hoog zijn.

Oostelijk deel

De overheid had eerder besloten het oostelijk deel van de stad onder water te zetten, om het economische hart van de stad te sparen.

Het ministerie van Defensie heeft 50.000 militairen ingezet. Die helpen met 1000 boten en 1000 vrachtwagens met de evacuatie van mensen in de miljoenenstad Bangkok.

Kritisch punt

Premier Yingluck Shinawatra, die net in augustus is aangetreden, zei tegen verslaggevers dat het waterpeil nu een kritisch punt heeft bereikt voor Bangkok. ''Een enorme hoeveelheid water beschadigt onze dijken. We kunnen de toestroom hooguit vertragen, anders zou iedereen eronder lijden'', zei de premier met trillende stem.

''Nee, ik zal niet huilen. Ik zal sterk zijn om dit probleem op te lossen voor de Thaise bevolking. Nu moeten we het water zo snel mogelijk laten wegstromen naar zee en een snel herstelplan opstellen.''

Overstromingen Bangkok