ASSISI - Paus Benedictus XVI heeft donderdag ''vol schaamte'' toegegeven dat het christendom geweld heeft gebruikt in zijn lange historie.

De paus sprak op een bijeenkomst van ongeveer 300 leiders van allerlei religies in Assisi, thuisstad van de heilige Franciscus. Hij voegde eraan toe dat bij het geweld ''duidelijk sprake was van misbruik van het christelijke geloof, tegenstrijdig met zijn ware karakter''.

''Nooit meer geweld. Nooit meer oorlog. Nooit meer terrorisme'', zei de paus. ''In de naam van God, moge elke religie op aarde rechtvaardigheid, vrede, vergeving, leven en liefde brengen.''

De bijeenkomst was belegd om te herdenken dat paus Johannes Paulus II 25 jaar geleden voor het eerst sprak met aanhangers van andere geloven.

Aanwezig waren leiders van islam, jodendom, hindoeïsme, boeddhisme, taoïsme, confucianisme, sikhisme, jainisme, zoroastrianisme en baha'i.

Geen geloof

Voor het eerst waren ook niet-gelovigen bij het overleg. Volgens de katholieke kerkleider waren zij uitgenodigd om de mensen te vertegenwoordigen die geen geloof hebben, ''op de uitkijk zijn voor waarheid, zoekend naar God''. Volgens hem mogen deze agnosten niet verward worden met militante atheïsten, die volgens hem in de ''valse zekerheid'' leven dat er geen God is.

Een van de belangrijkste islamitische leiders ontbrak bij het overleg. De imam van de soennitische universiteit al-Azhar in Caïro verbrak begin dit jaar de banden met het Vaticaan, nadat de paus kritiek had geuit op de positie van christenen in het Midden-Oosten.

Gezamelijk gebed

Het vorige beraad werd afgesloten met een gezamenlijk gebed. Maar dat zat er dit keer niet in. Benedictus is conservatiever dan zijn voorganger wat betreft de katholieke relaties met andere religies. Zijn kritiek is dat een gezamenlijk gebed suggereert dat alle religies min of meer gelijk zouden zijn.

Paus Benedictus in Assisi