NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag ingestemd met het beëindigen van het mandaat dat de NAVO toestemming geeft voor de militaire operatie in Libië.

De Veiligheidsraad stemde unaniem in met de resolutie om het mandaat te beëindigen per 31 oktober.

Het mandaat, vastgelegd in resolutie 1973 van 17 maart, gaf de NAVO toestemming om een vliegverbod boven het Noord-Afrikaanse land af te dwingen en ''alle noodzakelijke maatregelen'' te nemen om de Libische burgerbevolking te beschermen. De luchtactie van de NAVO speelde een cruciale rol in de val van Kaddafi.

Met de resolutie is ook het internationale wapenembargo tegen Libië grotendeels opgeheven en zijn bevroren tegoeden van de Libische nationale oliemaatschappij vrijgegeven.

Eerder besloot de NAVO het overleg met vertegenwoordigers van de bondgenoten over de voortgang van de Libië-missie uit te stellen naar vrijdag. In eerste instantie zou het overleg woensdag plaatsvinden.

De Libische Overgangsraad (NTC) riep de NAVO dinsdag op om nog minstens een maand langer in Libië te blijven. De verdragsorganisatie is van plan er eind deze maand een punt achter te zetten.

Libië verklaarde zich afgelopen zondag ''bevrijd''. Voorzitter Mustafa Abdel Jalil van het nieuwe Libische bewind vroeg de NAVO woensdag nog de militaire missie voort te zetten tot het einde van het jaar.