AMSTERDAM - In weerwil van eisen van de NAVO hebben Serviërs hun wegblokkades in het noorden van Kosovo slechts gedeeltelijk opgeheven.

Zij stelden de wegen open voor de bevoorrading van NAVO-eenheden, maar handhaafden hun controleposten om te verhinderen dat vertegenwoordigers van de Kosovaarse overheid door het gebied worden geloodst.

De NAVO-strijdmacht KFOR noemt de gedeeltelijke opheffing van de blokkades 'een stap in de goede richting', maar niet voldoende. KFOR eist de onvoorwaardelijke doorgang voor KFOR, de Europese rechtsordemissie EULEX 'en overige instituties en burgers', zo liet woordvoerder Uwe Nowitzki weten.

De Serviërs wierpen hun blokkades van aarde, stenen en boomstronken drie maanden geleden op om te voorkomen dat de Kosovaarse autoriteiten hun gezag over het overwegend door Serviërs bewoonde noorden zouden vestigen.

Veiligheidstroepen

De Kosovaarse autoriteiten stuurden in juli veiligheidstroepen naar twee grensposten in het noorden om een verbod op handel met Servië te handhaven, maar stuitten op fel verzet, waarbij een Kosovaarse politieagent om het leven kwam.

De Serviërs beschouwen Kosovo als een deel van Servië en verwerpen de Kosovaarse onafhankelijkheidsverklaring van 2008.