AMSTERDAM - De priester van de St. Paul's kathedraal in Londen die de actievoerders van het Occupy-protest aanbood hun kamp bij de kathedraal op te slaan, heeft zijn ontslag ingediend.

Waarom secretaris Giles Fraser is opgestapt, liet een woordvoerder van de St. Paul's in het midden. Fraser liet volgens de BBC via Twitter weten dat hij ''met grote spijt en droefenis'' zijn ontslag heeft ingediend als zogeheten Canon Chancellor bij St. Paul's. Hij was qua verantwoordelijkheden de derde man binnen de kathedraal en leidde het prestigieuze St. Paul's Instituut.

De actievoerders sloegen op 15 oktober hun kamp op bij de kathedraal. Toen de politie hen de volgende dag wilde verwijderen, liet Fraser weten dat ze welkom waren en verzocht hij de politie zelf te vertrekken. De dean van de St. Paul's, Greame Knowles, zag zich enkele dagen later genoopt de deuren van het godshuis voor publiek te sluiten.

Brandveiligheid

Hij zei de veiligheid van de bezoekers niet meer te kunnen garanderen omdat er zorgen over de brandveiligheid waren ontstaan. Ook waren er door het kampement voor de deur van de kathedraal gezondheidsrisico's, zei hij.

Knowles heeft de actievoerders al enkele malen dringend verzocht te vertrekken nu ze hun boodschap hebben kunnen uitdragen. De sluiting van de St. Paul's betekent een belangrijk inkomstenverlies voor de kathedraal. De St. Paul's is een toeristische trekpleister die normaal gesproken dagelijks door talloze toeristen wordt bezocht.

Graeme Knowles, de baas van de 'dominee in spijkerbroek' Fraser, verwacht dat St. Paul's Cathedral vrijdag weer opengaat voor publiek. Die mededeling voedt geruchten over een aanstaande ontruiming van het protestkamp door de politie. Knowles noemde het vertrek van Fraser ''spijtig''.

De Occupy Wall Street-beweging voert actie tegen de inhaligheid en macht van de financiële wereld.