VAN - Het aantal doden als gevolg van de zware aardbeving van zondag in Turkije is opgelopen tot 534.

Dat meldden de autoriteiten in het rampgebied in de zuidoostelijke provincie Van donderdag.

Circa 2300 mensen raakten gewond. Tienduizenden raakten dakloos. Tot nog toe werden 185 mensen gered uit ingestorte woningen.

De reddingsdiensten zoeken nog naar overlevenden. Het Internationale Rode Kruis vreest dat honderden en mogelijk zelfs duizenden mensen nog onder het puin liggen.

Gered

Een 19-jarige jongen is donderdag levend onder het puin vandaan gehaald. Mohammed werd bevrijd na 91 uur te hebben vastgezeten onder de restanten van een vijf verdiepingen hoog gebouw in de stad Ercis. Dat meldde de Turkse nieuwszender NTV donderdag.

President Abdullah Gül brengt vrijdag een bezoek aan het rampgebied. Circa 2300 woningen werden verwoest door de aardbeving, die een kracht had van 7,2 op de schaal van Richter.

Ercis

Vooral Ercis, waar circa 100.000 mensen wonen, is zwaar getroffen. Veel mensen zijn dakloos geraakt en slapen in tenten of andere tijdelijke verblijven.

De omstandigheden zijn bar en boos, met temperaturen die in de nacht dalen tot rond het vriespunt.

Naschokken

Er wordt ook sneeuw verwacht in de regio. Veel mensen durven niet in hun beschadigde huizen te slapen vanwege naschokken en de kans dat hun woning alsnog instort.

Ten zuiden van de provincie Van, nabij de grenzen met Iran en Irak, deed zich donderdag nog een aardbeving voor met een kracht van 5,4 op de schaal van Richter. Het is onduidelijk of deze beving schade heeft veroorzaakt, of dat er mensen gewond zijn geraakt of overleden.

Hulp

Wanhopige overlevenden zijn slaags geraakt om de spaarzame hulpgoederen die het gebied tot dusverre hebben bereikt. De autoriteiten erkennen dat er aanvankelijk problemen waren met de distributie van hulp. Donderdag worden meer tenten naar het rampgebied gebracht, werd gezegd.

Inmiddels komt ook hulp uit het buitenland binnen, nu de Turkse regering heeft laten weten hulp te accepteren om de daklozen de winter door te helpen. Israël heeft prefabhuizen, dekens en kleding gestuurd.

De Verenigde Naties sturen 4000 tenten en 50.000 dekens naar het gebied. De VN-hulporganisatie OCHA heeft tot nu toe 400 gezinstenten overgevlogen naar de stad Erzurum, die niet ver van het rampgebied ligt. Dat meldde een woordvoerster van OCHA donderdag.

Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis gaat de zusterorganisatie Turkse Rode Halve Maan de komende dagen helpen met noodhulpgoederen. Zo worden er 1000 wintertenten aangekocht en direct naar het rampgebied verstuurd.

Dat heeft een woordvoerster van het Nederlandse Rode Kruis donderdag gezegd. Met de tenten kunnen ongeveer 5000 mensen worden geholpen. Ze worden aangeschaft van het geld, 500.000 euro, dat de Nederlandse regering beschikbaar stelde voor de slachtoffers.

In het rampgebied is vooral behoefte aan tenten, dekens, water en voedsel en medische hulp. ''Gezien de omvang van de ramp en de lage temperaturen in het getroffen gebied is er een dringende behoefte aan extra noodhulp’’, aldus de woordvoerster.

Dodental aardbeving Turkije boven 500