ALEXANDRIE - Een Egyptische rechtbank heeft woensdag twee agenten veroordeeld tot 7 jaar cel wegens hun ''wrede'' behandeling van een activist.

Diens dood vormde mede de aanzet tot het volksprotest dat leidde tot de val van president Hosni Mubarak.

De 28-jarige Khaled Said stierf vorig jaar juni in de havenstad Alexandrië, nadat twee agenten in burger hem uit een internetcafé hadden gesleept en in elkaar hadden geslagen.

Volgens de autoriteiten stikte hij door drugs. Maar forensisch onderzoek wees uit dat de drugs met geweld in zijn mond waren gestopt. Said had kort hiervoor een filmpje op internet gezet van twee agenten die de buit van een drugsvangst met elkaar deelden.

Symbool

Activisten verspreidden foto's van de in elkaar geslagen Said op internet, zetten een Facebookpagina op en riepen daarbij op tot demonstraties. De dood van Said stond symbool voor het wangedrag van de politie.

Beide agenten werden volgens hun advocaat veroordeeld wegens doodslag. Familieleden van Said waren niet tevreden met de strafmaat. Zij hadden een hogere straf verwacht. Een oom van Said zei dat de ''reactie op het oordeel op straat zal plaatsvinden en niet in de rechtbank''.

Volgens dezelfde oom sloot de militaire politie na het vonnis de deuren van de rechtbank en sloegen familieleden van de twee veroordeelde agenten daarna uit protest vier advocaten in elkaar.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier