DAMASCUS - Tienduizenden mensen hebben woensdag in het centrum van de Syrische hoofdstad Damascus betoogd voor president Bashar al-Assad.

Ze wapperden met vlaggen en hielden portretten van de autocratische heerser omhoog terwijl ze riepen: ''Het volk wil Bashar al-Assad.''

Opposanten van het regime berichtten dat woensdag nog eens 20 mensen zijn gedood in geweld dat verband houdt met de machtsstrijd in het land.

Onder hen zouden negen militairen zijn, die werden beschoten door deserteurs. In de stad Homs is een algemene staking uitgebroken, gericht tegen Assads repressie.

Arabische Liga

Het bewind voerde woensdag ook overleg met een delegatie van de Arabische Liga. Die wil bemiddelen tussen Assad en de oppositie.

''De ontmoeting met president Assad was open en eerlijk en we gaan verder praten op 30 oktober'', zei premier Hamas bin Jassem al-Thani van Qatar na afloop. 

Val regime

Eerder vandaag zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé dat de val van het regime van al-Assad “bijna onvermijdelijk” is, zo meldt persbureau Reuters.

“De situatie is complex omdat Arabische landen niet willen dat we ingrijpen. Daardoor ontstaat er de mogelijkheid dat er een burgeroorlog uitbreekt”, zei Juppé.