AMSTERDAM - Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt het reisadvies naar Thailand aan. Wegens de zware overstromingen die het land teisteren ontraadt het ministerie alle niet-noodzakelijke reizen naar de getroffen gebieden.

Dat is woensdag te lezen op de website van Buitenlandse Zaken.

De tweede luchthaven van Bangkok, Don Muang, heeft woensdag uit voorzorg tegen de naderende watervloed de deuren gesloten.

Meer dan duizend mensen die hun toevlucht hadden gezocht op het vliegveld moeten hun heil elders zoeken nu het water bijna een van de terminals heeft bereikt.

Don Muang verzorgt voornamelijk binnenlandse vluchten. De grootste luchthaven van de Thaise hoofdstad, Suvarnabhumi, vanwaar ook vliegtuigen naar internationale bestemmingen vertrekken, wordt nog niet bedreigd en opereert vooralsnog volgens schema.

Tot dusverre zijn grote delen van de stad gevrijwaard van de overstromingen, maar gevreesd wordt dat de enorme waterstroom die richting Bangkok trekt vrijdag of zaterdag in combinatie met het maandelijkse springtij te veel vergt van de inderhaast in de stad opgeworpen dammen.

Dat zou betekenen dat lager gelegen delen van Bangkok anderhalve meter onder water komen te staan.

Hulpverlening

Op het vliegveld Don Muang bracht de regering het centrum onder dat zich bezighoudt met hulpverlening bij overstromingen. In een van de terminals werd bovendien een opvangcentrum ingericht voor duizenden mensen.

De sluiting van de luchthaven toont daarom eens te meer de ernst van de watersnood, die al aan 373 mensen het leven kostte, en het onvermogen van de regering om deze het hoofd te bieden.

De autoriteiten zijn inmiddels ook overgegaan tot de ontruiming van een gevangenis in Bangkok die door het water wordt bedreigd. Bijna achthonderd gedetineerden zijn elders ondergebracht.

Luchthaven Bangkok dicht door water