AMSTERDAM - De NAVO heeft het overleg met vertegenwoordigers van de bondgenoten over de voortgang van de militaire missie in Libië uitgesteld naar vrijdag.

Dat meldt persbureau Reuters woensdag. Aanvankelijk zou het overleg woensdag plaatsvinden.

De verwachting was dat formeel zou worden besloten dat de NAVO de operatie in Libië per eind oktober beëindigt. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen liet vrijdag al na een spoedberaad weten dat dit “voorlopige besluit” is genomen.

Leider van de regerende Nationale Overgangsraad (NTC) Mustafa Abdel Jalil riep echter woensdag op een bijeenkomst in Doha de NAVO op om tot het einde van dit jaar actief te blijven in het Noord-Afrikaanse land.

Jalil stelde verder dat het stoppen van de vlucht van aanhangers van het oude regime naar het buitenland momenteel prioriteit heeft. "Daarbij kunnen we alle hulp van onze buurlanden en bevriende naties gebruiken", citeert de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

Eerder verzocht de NTC al om nog zeker een maand in Libië aanwezig te blijven.

Het naderende einde van de militaire missie in Libië volgt op de dood van ex-dictator Muammar Kaddafi. Kaddafi werd donderdag, na een acht maanden lange burgeroorlog tussen voor- en tegenstanders van zijn gevallen autoritaire regime, in de havenplaats Sirte gepakt en om het leven gebracht.

Strijd

De NAVO heeft de strijd tegen Kaddafi sinds maart ondersteund en de Libische burgerbevolking beschermd middels luchtaanvallen op militaire doelen en het handhaven van een wapenembargo. De burgeroorlog kwam eind augustus in een stroomversnelling toen Tripoli in handen van de rebellen viel en Kaddafi spoorloos verdween.

Tot vorige week wist de zelfbenoemd Gids van de Revolutie zich schuil te houden. De NTC voert nu het tijdelijke bewind over Libië.

Chronologie van de Libische opstand

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten