AMSTERDAM - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad beschuldigt westerse landen van het plunderen van Libische olie. Volgens hem is het Westen niet gericht op de wederopbouw van Libië.

"De aanwezigheid van buitenlanders is in strijd met de belangen van Libië", zei de Iraanse president in een toespraak volgens persbureau Reuters.

Volgens Ahmadinejad is de resolutie van de Verenigde Naties (VN) tegen Kaddafi gebruikt als een vergunning om de Libische olie te plunderen.

"Vertel mij eens welke Europese of Amerikaanse president nog niet naar Libië is afgereisd om een overeenkomst met Muammar Kaddafi te tekenen", vertelde Ahmadinejad.

"Sommige mensen hebben gezegd dat Kaddafi is vermoord om ervoor te zorgen dat hij tot niets meer in staat zou zijn, zoals zij dat ook met Osama bin Laden hebben gedaan."

Sancties

De relatie tussen Iran en het Westen staat al langere tijd onder druk. De VN legde het land van Ahmadinejad in 2006 sancties op vanwege haar omstreden nucleaire programma.

Westerse landen beschuldigen Iran van het ontwikkelen van een nucleair wapen, maar Teheran beweert dat de nucleaire activiteiten bedoeld zijn voor vreedzame doeleinden.