AMSTERDAM - Het Syrische regime gebruikt ziekenhuizen om burgers te onderdrukken en zo het aanhoudende verzet de kop in te drukken. In zeker vier ziekenhuizen zouden gewonden zijn gemarteld.

Dit stelt Amnesty International maandag in een rapport.

Het gaat om ziekenhuizen in de Syrische steden Banias, Homs en Tell Kalakh en het militair hospitaal in Homs.

Een arts uit Homs zei tegenover Amnesty dat hij zag hoe vier artsen en meer dan twintig verpleegkundigen hun patiënten mishandelden.

“De Syrische autoriteiten lijken veiligheidstroepen ook in staatsziekenhuizen de vrije hand te geven. Dit blijkt uit het feit dat ziekenhuispersoneel zich schuldig maakt aan marteling en andere vormen van mishandeling van patiënten”, zegt Cilina Nasser die namens Amnesty actief is in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Angst

Uit angst voor de ziekenhuizen kiezen veel mensen ervoor zich te laten behandelen in privéklinieken en geïmproviseerde veldhospitalen.

Amnesty roept de Syrische autoriteiten op alle gewonden te behandelen en het belang van de patiënt voorop te stellen.

Tot frustratie van de Syrische regering vinden sinds half maart demonstraties plaats tegen het bewind van president Bashar al-Assad. De demonstranten eisen meer politieke vrijheid en willen een einde aan de wijdverbreide corruptie.