BANGKOK - De Thai krijgen enkele dagen vrij om te ontsnappen aan het steeds verder oprukkende water. Scholen en overheidsgebouwen blijven dan dicht.

De Thaise regering heeft donderdag tot en met maandag tot vrije dagen uitgeroepen in 21 regio's die door de ergste overstromingen in 50 jaar tijd zijn getroffen, waaronder de hoofdstad Bangkok.

De gouverneur van Bangkok, Sukhumbhand Paribatra, riep burgers op extra alert te zijn. Hij zei dat het water in de rivier Chao Phraya een recordhoogte van 2,60 meter kan bereiken.

Vliegveld

Het op een na grootste vliegveld van Bangkok, Don Mueang, is dinsdag al gesloten vanwege de overstromingen. De begane grond staat blank.

Personeel werd al eerder geadviseerd het gebouw te verlaten. Dat maakte de regering dinsdag bekend. Het vliegveld wordt hoofdzakelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten.

De twee start- en landingsbanen zullen in ieder geval tot 1 november gesloten blijven, omdat vliegtuigen anders mogelijk gaan glijden door het water. De directeur van het crisiscentrum, minister van Justitie Pracha Promnok waarschuwde eerder al voor een vloedgolf van 1,5 meter.

Dam

De waarschuwing kwam nadat een belangrijke dam bij de miljoenenstad is bezweken. De dam stond 35 kilometer noordelijk van de Thaise hoofdstad Bangkok. Het crisiscentrum roept 30.000 mensen op om te vluchten.

Passagiers van commerciële vluchten zijn gestrand in de terminal omdat taxi's het ondergelopen vliegveld mijden.

Het dodental door de overstromingen is opgelopen tot 366.

Situatie Bangkok