AMSTERDAM - De Amerikaanse regering onderzoekt of gezonde kinderen een antraxvaccin moeten krijgen om op die manier tegen een bioterroristische aanslag gewapend te zijn.

Dat schrijft de Washington Post dinsdag. In september keurde een adviesgroep van de Amerikaanse overheid, ondanks publieke protesten, het testen met het vaccin goed.

Het vaccin is reeds veelvuldig op volwassenen getest en onder 2,6 miljoen defensiemedewerkers verspreid. Op kinderen is het echter nog nooit getest. Daarmee blijft er onduidelijkheid over de werking van het vaccin op jonge mensen en vanaf welke dosering er medische complicaties zouden kunnen optreden.

Ook onderzoekt de overheid een plan om na een bioterroristische aanslag de ingeënte kinderen te testen, om er achter te komen of het vaccin daadwerkelijk resistentie heeft geboden.

Wachten

Daniel B. Fagbuyiof, verbonden aan het Children’s National Medical Center in Washington, stelt: "De vraag is: willen we echt wachten op zo’n dergelijke aanslag om daarna na te gaan hoe de kinderen er aan toe zijn of gaan we direct onderzoeken hoe we onze kinderen kunnen beschermen?"

Antrax kan in bepaalde mate dodelijk zijn. Er wordt al langdurig gespeculeerd over een terroristische aanslag met antrax. Het middel zou eenvoudig te produceren zijn. Na de aanslagen van 11 september 2001 waren er meerdere brieven met antrax in omloop. De zogenaamde poederbrieven zorgden voor veel commotie.