VAN - De kans dat Turkije na de aardbeving van zondag nog overlevenden vindt, wordt met het uur kleiner.

Reddingswerkers en burgers zoeken met de moed der wanhoop in het puin van ingestorte gebouwen.

In het door de aardbeving getroffen gebied zijn inmiddels 2300 reddingswerkers actief. Zij hebben in de nacht van maandag op dinsdag nog wel zeker zeven overlevenden uit het puin gehaald.

In een gebouw in de oostelijke stad Van werden de lichamen van een man en een vrouw samen gevonden.

Het stel omhelsde elkaar in de laatste momenten van hun leven, toen de aardbeving toesloeg. Nog 15 tot 20 mensen liggen onder het puin.

Oma

Twee dagen na de aardbeving hebben reddingswerkers dinsdag uit een ingestort pand een baby, de moeder en de oma van de baby gered. Eerst zorgde de redding van de overigens gezonde baby in uit de puinhopen van een pand in de stad Ercis voor ophef.

Enkele uren later konden de reddingswerkers de moeder en vervolgens de grootmoeder uit het puin bevrijden, wat tot vreugde en gejuich van omstanders leidde.

Ercis

Ercis, circa 1100 kilometer ten oosten van de hoofdstad Ankara, is zondag het zwaarst getroffen door de aardbeving, die een kracht van 7,2 op de schaal van Richter had.

In het door de aardbeving getroffen gebied zijn zeker 2400 reddingswerkers actief. Zij hebben in de nacht van maandag op dinsdag zeker zeven mensen gered.

Het dodental door de aardbeving liep dinsdag op tot 366. De autoriteiten vrezen voor meer doden omdat er mogelijk nog tal van mensen onder het puin van ingestorte gebouwen liggen.

Tenten

De Turkse regering stelt 12.000 extra tenten beschikbaar voor mensen die door de aardbeving van zondag geen onderdak meer hebben. De autoriteiten leveren de tenten af in de oostelijke steden Ercis en Van en in nabijgelegen dorpen, aldus de BBC dinsdag.

(c)NU.nl/Jelle Kamsma

Tienduizenden mensen moesten de nacht van maandag op maandag buitenshuis doorbrengen. Ze sliepen in tenten, auto's en rond vuren in de openlucht.

De Turkse Rode Halve Maan heeft al vele duizenden tenten uitgedeeld. Voor circa 40.000 mensen is de hulporganisatie tijdelijke huisvesting aan het regelen.

Het officiële dodental van de aardbeving staat op 366, volgens de Turkse administratie, maar honderden mensen worden nog vermist. Ongeveer 1300 mensen raakten gewond. Bijna duizend gebouwen zijn ingestort.

Situatie Turkije