WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama wil dat Egypte de noodtoestand na 30 jaar opheft. Ook moeten Egyptische burgers niet langer worden berecht door militaire tribunalen.

Dat heeft Obama maandag gezegd in een telefoongesprek met de huidige Egyptische leider, veldmaarschalk Hussein Tantawi, aldus een verklaring van het Witte Huis.

Egypte voerde de noodtoestand in 1981 in na de moord op president Anwar Sadat. Leger en politie hadden bijzondere bevoegdheden.

Mede daardoor wist president Hosni Mubarak jarenlang aan de macht te blijven, maar in februari verdreef een volksopstand hem. Sindsdien blijven demonstranten het einde van de noodtoestand eisen.

Bewind

Of het nieuwe bewind een einde maakt aan de noodtoestand is de vraag. De regerende militaire raad meldde vorige maand dat de noodtoestand van kracht blijft tot juni 2012.

Enkele dagen eerder had de junta de beperkingen aangescherpt, wegens de bestorming van de Israëlische ambassade in Caïro.

De militaire machthebbers willen onder meer demonstraties van vakbonden, het hinderen van verkeer en het ''verspreiden van geruchten'' verbieden. Dat betekent dat het leger met een beroep op de noodtoestand een einde kan maken aan vrijwel elke demonstratie.

Lees alles over de gebeurtenissen in Egypte

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten