LONDEN - De Britten kunnen zich niet uitspreken over de vraag of hun land lid van de Europese Unie moet blijven.

Zoals verwacht stemde een meerderheid van het parlement in Londen maandagavond tegen een referendum over het EU-lidmaatschap.

De Britse premier David Cameron had de parlementsleden met klem opgeroepen tegen het referendum te stemmen. ''Als het huis van de buren in brand staat, hoor je te helpen de vlammen te doven.Dit is niet het moment om te praten over weglopen'', zei hij aan het begin van het urenlange debat.

Ondanks de oproep stemden maar liefst 79 parlementariërs van Camerons Conservatieve Partij voor het referendum, meer dan een kwart van de fractie.

Cameron had niet eerder met zo'n grote partijoproer te maken. De uitslag van de stemming is dan ook een gevoelige tik voor de premier.

Bedaren

Na de stemming probeerde de Britse regering de gemoederen te bedaren. Volgens zijn woordvoerder heeft premier Cameron respect voor de ''sterke gevoelens'' van de afvallige conservatieven, maar moest hij doen ''wat in het landsbelang was''.

Ed Miliband, leider van de sociaaldemocratische oppositiepartij Labour, noemde de stemming daarentegen ''een vernedering voor de premier''.

Volgens Miliband zijn de Conservatieven ''meer geïnteresseerd in het vechten tegen elkaar dan in het vechten voor Groot-Brittannië in Europa''.

Sceptisch

Veel conservatieve Britse politici staan sceptisch tegenover Europa. Ze vinden dat Londen de laatste jaren te veel macht heeft afgestaan aan de Europese Unie.

Cameron staat dan ook onder druk om zich hard op te stellen bij de onderhandelingen over de aanpak van de schuldencrisis. Hij wil betrokken worden bij beslissingen van de 17 eurolanden, maar wil daar zo min mogelijk voor hoeven te betalen.