MISURATA - De voormalige Libische leider Muammar Kaddafi en zijn zoon Mutassim worden dinsdag op een geheime locatie in de woestijn begraven.

Dat zei een functionaris van de Nationale Overgangsraad (NTC) maandag.

De lichamen van Kaddafi, zijn zoon Mutassim en de oud-minister van Defensie, Abu Bakr Younes, zijn maandag in Misurata uit de koelcel gehaald en overgebracht naar een onbekende plaats.

Dat meldde een tv-ploeg van persbureau Reuters ter plaatse. Het trio lag daar sinds hun dood afgelopen donderdag in Sirte.

Volgens de NTC-functionaris worden Kaddafi en zijn zoon tegelijk begraven. De oud-dictator krijgt een ''simpele begrafenis'' waarbij een islamitische geestelijke aanwezig zal zijn. De functionaris zei dat er geen overeenstemming is bereikt met de stam van Kaddafi over de overdracht van het lichaam.

Houdbaar

Hij zei verder dat de ontbinding van het lichaam van de man die Libië bijna 42 jaar met harde hand regeerde, een punt had bereikt dat ''het stoffelijk overschot niet langer houdbaar is''.

Kaddafi kwam in zijn thuisstad Sirte onder nog niet opgehelderde omstandigheden om het leven. De NTC heeft maandag na internationale druk besloten hiernaar een onderzoek in te stellen.

Saif al-Islam Kaddafi, die vaak werd getipt als opvolger van zijn vader, zou volgens een NTC-bron in de woestijn aan de grens met Niger en Algerije verblijven. Aanhangers van Kaddafi zouden proberen hem uit Libië weg te halen.

Chronologie van de Libische opstand

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten