MOGADISHU - De president van Somalië heeft maandag gezegd dat hij tegen de inval door Keniaanse troepen is in zijn land.

Volgens Sharif Sheikh Ahmed wilde hij alleen logistieke ondersteuning en training in de strijd tegen de radicaal islamitische beweging al-Shabaab.

''De regering en het volk van Somalië zullen niet toestaan dat troepen het grondgebied betreden zonder overeenkomst vooraf'', aldus de president.

Kenia viel ruim een week geleden het zuiden van Somalië binnen. Het land houdt al-Shabaab verantwoordelijk voor een reeks aanvallen en ontvoeringen van buitenlanders in Kenia. Al-Shabaab ontkent elke betrokkenheid.

De door het Westen gesteunde regering van Sharif heeft in Somalië niet veel macht. Het grootste deel van het land is wetteloos en op veel plekken heeft al-Shabaab de touwtjes in handen. De regering in de hoofdstad Mogadishu wordt beschermd door een legermacht van de Afrikaanse Unie.

Beperkte steun

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken liet maandag weten dat het beperkte steun biedt aan het offensief van Kenia. ''Op verzoek van de autoriteiten van Kenia geven we logistieke ondersteuning met een Transall-transportvliegtuig dat Keniaans militair materieel van Nairobi naar het noorden van Kenia brengt", aldus het ministerie, dat verder berichten ontkende over een Frans oorlogsschip dat de kust van Somalië had beschoten.

Een 66-jarige Française in een rolstoel werd onlangs vanuit haar huis in Kenia ontvoerd en meegenomen naar Somalië. Marie Dedieu overleefde het niet. Haar kidnappers stonden niet toe dat ze noodzakelijke medicatie kreeg.