AMSTERDAM - De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman beschouwt de Palestijnse president Mahmoud Abbas als het "grootste obstakel" in het vredesproces.

“Als Abbas ontslag neemt zou dat een zegen zijn”, zegt Lieberman tegenover de Israëlische krant Haaretz.

De Israëlische minister voegt toe dat er naast Abbas voldoende Palestijnen zijn met wie Israël in gesprek kan gaan. “Er zijn genoeg Palestijnen die in het Westen hebben gestudeerd. Dat zijn opgeleide mensen met westerse waarden.”

Volgens adviseurs van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is het niet de bedoeling dat Abbas gestraft wordt voor zijn oproep voor een Palestijns lidmaatschap van de Verenigde Naties (VN).

“We willen niet dat de Palestijnse Autoriteit (PA) instort”, zei een adviseur tegenover Haaretz. “Maar als het gebeurt, betekent dat niet het einde van de wereld.”

Volgende maand komt het Israëlische leger met een lijst voorstellen die volgens hen noodzakelijk zijn om Abbas te helpen in zijn voortdurende strijd met Hamas. Omdat de beweging tegen het bestaan van de Israëlische staat is zou de positie van Abbas, leider van Hamas' rivaal Fatah, versterkt moeten worden.

Gebaar

Enkele voorstellen van het Israëlische leger zijn het vrijgeven van nog meer Palestijnse gevangenen en het overdragen van de Westelijke Jordaanoever. Het leger is van mening dat Israël een gebaar moet maken om de positie van Abbas te versterken.

De zaak escaleerde in 2007 toen Hamas met geweld de meer seculiere Fatahbeweging verdreef uit de Gazastrook. Sindsdien regeert Hamas in de Gazastrook en bestuurt Fatah delen van de Westelijke Jordaanoever.