BRUSSEL/NAPELS - De NAVO ziet geen verzetshaarden meer van Kaddafigetrouwen in Libië.

Wel houdt het bondgenootschap nog rekening met individuen die zich met geweld tegen de nieuwe machthebbers willen verzetten.

Dat stelde de commandant van de NAVO-operatie in Libië, Charles Bouchard, maandagmiddag op een persconferentie in Napels.

Hij toonde zich ervan overtuigd dat de huidige regering, de zogenoemde Nationale Overgangsraad (NTC), in staat is dergelijke problemen tegemoet te treden.

De ''georganiseerde'' strijd van Kaddafiaanhangers is voorbij, aldus Bouchard. Hij benadrukte dat de NTC zondag het land officieel bevrijd verklaarde.

Beëindigen

De NAVO zal de komende dagen formeel besluiten haar operatie op 31 oktober te beëindigen.

De alliantie liet vrijdag al weten de militaire missie in Libië af te bouwen, nu de strijd tegen het regime van ex-dictator Muammar Kaddafi is gestreden.

Kaddafi kwam donderdag na een burgeroorlog van acht maanden tussen diens voor- en tegenstanders in zijn geboorteplaats Sirte om het leven.

Operatie

Operatie 'Unified Protector' begon op 31 maart, op basis van twee resoluties van de VN-Veiligheidsraad. NAVO-vliegtuigen voerden daarna maandenlang luchtaanvallen uit op eenheden van het Libische leger die burgerdoelen aanvielen of een bedreiging vormden voor de bevolking.

In totaal zijn tot nu toe ruim 26.000 missies uitgevoerd, waarbij het in 9600 gevallen ging om aanvallen op gronddoelen. Ook handhaafden NAVO-vliegtuigen, waaronder zes Nederlandse F16's, een vliegverbod boven Libië.

Opstanden

De opstanden tegen het 42-jaar oude autoritaire regime van Muammar Kaddafi begonnen, in navolging van de revoluties in Tunesië en Egypte, in februari van dit jaar en mondden niet veel later uit in een bloedige burgeroorlog tussen voor- en tegenstanders van de kolonel.

Eind augustus kwam de strijd in een stroomversnelling toen de toenmalige rebellen, na maanden van gevechten rond diverse steden, de Libische hoofdstad Tripoli bereikten en het omvangrijke regeringscomplex in de stad wisten te overmeesteren. Kaddafi was sindsdien spoorloos.

Chronologie van de Libische opstand

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten