AMSTERDAM - De tijdelijke machthebbers van Libië gaan toch de doodsoorzaak van ex-dictator Muammar Kaddafi onderzoeken.

De regerende Nationale Overgangsraad (NTC) in Libië vormt, in tegenstelling tot eerdere berichten, een commissie die onderzoek moet doen naar de omstandigheden waaronder de oud-dictator donderdag om het leven is gekomen. Dat heeft NTC-voorzitter Mustafa Abdel Jalil maandag gezegd.

Jalil zei dat de commissie wordt ingesteld naar aanleiding van oproepen van de internationale gemeenschap. Rusland en Zuid-Afrika lieten eind vorige week weten dat Kaddafi niet gedood had mogen worden. Ook van andere landen en mensenrechtenorganisaties was er kritiek.

Onder meer de Verenigde Naties (VN) en mensenrechtenorganisatie Amnesty International riepen op tot een onderzoek naar de exacte gang van zaken rond de dood van Kaddafi. Ook de Verenigde Staten willen dat de nieuwe regering van Libië duidelijkheid verschaft.

Amnesty riep op tot een onafhankelijk onderzoek. Volgens de mensenrechtenorganisatie zou sprake kunnen zijn van een oorlogsmisdaad als de oud-dictator doelbewust is doodgeschoten nadat hij was gevangengenomen.

Sirte

Kaddafi stierf donderdag in de stad Sirte, die die dag was ingenomen door strijders van de Overgangsraad. De lezing van de regering van Libië is dat de oud-leider na zijn arrestatie in een vuurgevecht terechtkwam tussen zijn getrouwen en troepen van de nieuwe machthebbers.

Hij zou daarbij een kogel in zijn hoofd hebben gekregen. Dat werd zondag door de Libische patholoog-anatoom Othman al-Zintani bevestigd. Wie die kogel afvuurde zou niet meer te achterhalen zijn.

Het lichaam van Kaddafi heeft de afgelopen dagen opgebaard gelegen in een koelcel in Misurata, waar Libiërs de kans kregen om hem te bekijken. Dat laatste is nu afgelopen. De NTC heeft maandag besloten om de deuren te sluiten, meldt persbureau Reuters.

De tentoongestelde lijken van Kaddafi, van zijn zoon en van zijn ex-legerchef verkeren in staat van ontbinding en bezoekers moesten maskers dragen tegen de stank.

Overzicht van de laatste uren van Kaddafi

Alles over de onrust in het Midden-Oosten