TUNIS - Meer dan negentig procent van de geregistreerde kiezers heeft bij de zondag in Tunesië gehouden parlementsverkiezingen zijn stem uitgebracht.

Dat heeft de verkiezingscommissie maandag bekendgemaakt. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat er in Tunesië, waar de Arabische Lente in januari begon, echt vrije verkiezingen werden gehouden.

Het tellen van de stemmen was maandag nog in volle gang, maar volgens de voorlopige uitslagen stevent de voorheen verboden islamitische partij Ennahda op een overwinning af.

De partij staat een op het geloof gebaseerde politiek voor, maar zegt bijvoorbeeld de ruime rechten die vrouwen in Tunesië naar Arabische begrippen hebben te zullen handhaven.

Ook zegt de partij een coalitieregering te willen vormen, zelfs al zou ze op grond van de uitslag alleen kunnen regeren.

Congres voor de Republiek

In veel kiesdistricten is de partij Congres voor de Republiek van mensenrechtenactivist Moncef Marzouki naar verluidt verrassend als tweede geëindigd. Van alle seculiere partijen heeft deze partij zich het meest opengesteld voor samenwerking met Ennahda.

Voor de Progressieve Democratische Partij daarentegen lijken de verkiezingen op een teleurstelling uit te lopen. Onder het in januari verdreven regime was deze partij de grootste legale oppositiegroep.

De centrumlinkse partij afficheerde zichzelf in de verkiezingscampagne als de belangrijkste tegenstander van Ennahda, maar volgens de eerste uitslagen eindigde ze niet eens als derde of vierde.

Registreren

Van de 7,5 miljoen kiesgerechtigden hadden 4,1 miljoen mensen zich als kiezer laten registreren. De verkiezingen verliepen in een feestelijke sfeer.

Veertienduizend waarnemers uit binnen- en buitenland zagen toe op het verloop van de verkiezingen. Het nieuwe parlement krijgt 217 leden en krijgt als taak een nieuwe grondwet op te stellen.

Overzicht: de Jasmijnrevolutie van Tunesië

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten

Verkiezingen Tunesië