ANKARA - Het dodental als gevolg van de aardbeving die zondag het oosten van Turkije trof is opgelopen tot ten minste 270.

Dat heeft de Turkse minister van binnenlandse zaken Idris Naim Sahin maandag gezegd.

Zeker 1300 mensen raakten gewond. De Turkse autoriteiten hebben gezegd dat het dodental wellicht niet zo hoog zal uitvallen als in eerste instantie werd gevreesd.

Reddingswerkers hebben  alle zondag door een aardbeving getroffen gebieden bereikt. Dit zei vicepremier Besir Atalay maandag.

Ercis

Hij voegde eraan toe dat er geen problemen met de drinkwatervoorziening zijn, maar dat er in 29 dorpen en in 40 procent van de zwaar getroffen stad Ercis geen elektriciteit meer is.

De meeste slachtoffers vielen in Ercis, ruim 50 kilometer ten noorden van de provinciehoofdstad Van. Daar vielen zeker 169 doden. In de stad Van 95.

In Oost-Turkije heeft zich maandag bovendien een tragisch verkeersongeval voorgedaan met een schoolbus. Daarbij verloren, circa 150 kilometer ten noordwesten van Ercis, zeker 8 scholieren het leven en raakten er 18 gewond.

Leger

Zo'n 1275 reddingsteams uit 38 provincies zijn naar het getroffen gebied gestuurd. Ook het leger helpt bij de reddingsoperaties. Reddingswerkers hebben de hele nacht ingestorte gebouwen doorzocht.

Ze wisten maandag diverse overlevenden in de stad Ercis onder het puin vandaan te halen. Een van de overlevenden, een man die met een beenwond onder een ingestort gebouw van zes verdiepingen bedolven lag, had de politie gebeld en zijn locatie omschreven, aldus het Turkse persbureau Anatolia.

Reddingswerkers wisten drie anderen, onder wie twee kinderen, uit hetzelfde gebouw te bevrijden.

(c)NU.nl/Jelle Kamsma

Puin ruimen

Hijskranen en ander zwaar materieel zijn ingezet om puin te ruimen. Bewoners van de getroffen regio graven met schoppen, op zoek naar vermisten.

Hulporganisaties zijn druk bezig tenten, veldhospitalen en keukens op te zetten voor de duizenden mensen die dakloos zijn geraakt of niet meer hun huis in durven te gaan.

Ercis, nabij de grens met Iran, werd het zwaarst getroffen. Er kwamen zeker 117 mensen om het leven en tachtig gebouwen van meerdere verdiepingen stortten in. In veertig gebouwen zitten mensen nog vast onder het puin, aldus Sahin.

Hij verwacht dat het dodental in Ercis nog verder oploopt, maar zei ook dat er waarschijnlijk niet zoveel mensen zijn omgekomen als in eerste instantie werd gevreesd.

Studentenwoning

Een team gespecialiseerd in mijnrampen doorzoekt momenteel het puin van studentenwoningen in Ercis. "Vier of vijf appartementen zijn met de grond gelijk gemaakt", zei reddingswerker Mustafa Bilgin.

"We weten niet hoeveel mensen er nog vast zitten. We hebben computers en kleding gevonden, maar nog geen mensen. Ze zijn mogelijk in een ander appartement vast komen te zitten tijdens hun vlucht."

Ook de stad Van, zo'n negentig kilometer ten zuiden van Ercis, werd zwaar getroffen. Zo'n honderd mensen zijn daar omgekomen. De reddingsoperaties in Van worden reeds afgebouwd, aldus Sahin.

Gevangenis

Volgens de Turkse zender TRT wisten in Van zo'n 150 gevangenen te ontsnappen nadat de muur van een gevangenis was ingestort. Een medewerker van de gevangenis zei echter dat het om een veel kleiner aantal gedetineerden ging en dat de meesten later vrijwillig terugkeerden.

De Turkse regering heeft gezegd leningen met gunstige voorwaarden beschikbaar te stellen voor de wederopbouw van kleine bedrijven in de regio.

Aardbeving Oost-Turkije