AMSTERDAM - De Verenigde Staten hebben hun ambassadeur teruggehaald uit Syrië nadat er dreigementen aan zijn adres waren geuit.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag laten weten.

Het ministerie noemde de bedreigingen geloofwaardig. Een zegsman van het ministerie zei dat nog niet bekend is wanneer ambassadeur Robert Ford terugkeert naar het Arabische land. Washington laat dat afhangen van de veiligheid in Syrië.

Ford werd recent bekogeld met stenen en tomaten tijdens een bezoek aan een lid van de oppositie in Syrië.

Belegering

De delegatie kwam pas na een urenlange belegering van aanhangers van de Syrische president Bashar al-Assad met de schrik vrij, dankzij ingrijpen van de politie.

Washington ligt al maanden in de clinch met het regime in Damascus. Volgens de Syrische regering zetten de Verenigde Staten ''gewapende groepen" in Syrië aan tot geweld tegen het leger.

Volgens persbureau Reuters is de ambassadeur afgelopen weekend uit Syrië vertrokken.

Toegejuicht

Ford werd in juli toegejuicht door demonstranten toen hij een bezoek bracht aan de Syrische stad Homs. Daar bevinden zich veel tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad.

Washington besloot eerder al om in 2005 haar ambassadeur uit Syrië te halen. De Amerikaanse president Barack Obama stuurde in januari Ford naar Damascus om de diplomatieke betrekkingen te verbeteren.

Toen de Syrische opstand uitbrak verslechterde de diplomatieke verstandhouding tussen de VS en Syrië opnieuw. Ford zei al eerder dat al-Assad steeds meer steun verliest en dat een sektarische strijd dreigt door het harde optreden van Syrische militairen tegen demonstranten.

Medewerkers van de Amerikaanse ambassade waren niet direct beschikbaar voor commentaar.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten