RABAT - Duizenden Marokkanen zijn zondag de straat opgegaan. Ze riepen op tot een boycot van de parlementsverkiezingen op 25 november. Die brengen volgens de demonstranten geen echte verandering.

In de hoofdstad Rabat sloegen oproeragenten met knuppels in op betogers. Voor het parlementsgebouw waren ongeveer 3000 mensen samengekomen.

In de grootste stad van het land, Casablanca, gingen ongeveer 8000 mensen de straat op. Ook in steden als Fez en Tanger waren manifestaties.

''Het is duidelijk dat de verkiezingen dezelfde personen aan de macht brengen die de welvaart van het land al jaren plunderen en de toekomst van de Marokkanen gijzelen’’, zei activist Omar Radi.

Uitgeschreven

De vervroegde parlementsverkiezingen waren in augustus uitgeschreven. Het nieuwe parlement moet onder meer een premier kiezen, die de plaats van koning Mohammed VI als hoofd van de regering overneemt.

Ook de volksvertegenwoordiging zelf krijgt straks meer macht. Met die hervormingen wil Marokko opstanden als in Tunesië, Egypte en Libië voorkomen.