ZAGREB - De Kroatische oorlogsmisdadiger Branimir Glavas keert terug in de politiek, ook al zit hij momenteel een gevangenisstraf van 8 jaar uit.

Glavas zal de uiterst rechtse Kroatische Democratische Alliantie voor Slavonië en Baranja (HDSSB) leiden bij de parlementsverkiezingen in december. Dat heeft de partij zondag laten weten.

Glavas is de oprichter van HDSSB, die nu vier parlementszetels heeft. De oud-generaal werd in 2009 veroordeeld voor oorlogsmisdaden tijdens de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog (1991-1992).

Zijn eenheid folterde en vermoordde Serviërs in de Oost-Kroatische stad Osijek. Ze werden naar de oevers van de rivier Drava gebracht, terwijl hun mond was dichtgesnoerd. Ze werden daar doodgeschoten. Hun lichamen verdwenen in het water.

Gevlucht

Glavas bleek op de dag van de uitspraak te zijn gevlucht van Kroatië naar buurland Bosnië. Ook van dat land heeft hij de nationaliteit, en Bosnië levert geen onderdanen uit. Sarajevo besloot vorig jaar echter dat Glavas zijn straf in Bosnië moest uitzitten.

Vanwege de aanpak van oorlogsmisdadigers als Glavas mag Kroatië toetreden tot de Europese Unie. Dat moet in 2013 gebeuren.