BUENOS AIRES - De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner is in de verkiezingen van zondag herkozen.

De 58-jarige centrumlinkse kandidate van het peronistische Front voor de Overwinning kreeg bijna 54 procent van de stemmen, aldus het Argentijnse persbureau Telam maandag na het tellen van vrijwel alle stemmen.

Sinds het einde van de dictatuur in 1983 haalde geen enkele kandidaat in een Argentijnse presidentsverkiezing zo'n grote overwinning.

Haar naaste belager, de linkse kandidaat Hermes Binner, kreeg 16,9 procent van de stemmen. Als derde eindigde Ricardo Alfonsín van de Verenigde Alliantie voor Sociale Ontwikkeling met 11,1 procent.

Weduwe

''Ik ben de eerste vrouw die als president is herkozen'', zei Fernández tegen haar aanhangers. ''Meer wil ik niet.''

Van een verrassing was geen sprake. Opiniepeilingen voor de stembusgang wezen uit dat Fernández in de eerste stemronde een tweede ambtstermijn in de wacht zou slepen. De als advocate opgeleide Fernández is de weduwe van het vorig jaar overleden oud-staatshoofd Néstor Kirchner (2003-2007).

In 2007 volgde Fernández Kirchner op als president van het Zuid-Amerikaanse land. Ze is vooral populair door de economische bloeiperiode die Argentinië doormaakt.

Economie

In de eerste helft van 2011 groeide de economie met ruim 9 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Als belangrijke graanproducent profiteert Argentinië van de sterk gestegen graanprijzen.

Bij de viering van haar zege stond de geëmotioneerde president stil bij haar overleden echtgenoot. ''Hij is nu meer bij ons dan ooit te voren'', zei Fenández.

Om in de eerste ronde te winnen, had Fernández 45 procent of meer van de stemmen nodig.