BERN - De populistisch rechtse Zwitserse Volkspartij SVP heeft zondag zetels verloren tijdens parlementsverkiezingen in Zwitserland. 

De partij kreeg 26,8 procent van de stemmen, tegen 28,8 procent tijdens de vorige parlementsverkiezingen in 2007.

Dat bleek zondagavond uit een eerste prognose van de publieke omroep in het Alpenland.

De SVP voert campagne tegen immigratie en tegen akkoorden met de Europese Unie en dacht juist zetels te gaan winnen bij de verkiezingen en op ongeveer 30 procent van de stemmen uit te komen.

Ondanks het dalende aantal SVP-stemmers blijft de partij de grootste in het parlement. Het is de eerste keer in 20 jaar dat de SVP zetels verliest.

Afsplitsing

Winnaars werden de Groen Liberale Partij (GLP), die 5,5 procent van de stemmen kreeg, en nieuwkomer Conservatieve Democraten (BDP) met 5,4 procent.

Deze partij is een afsplitsing van de SVP en werd opgericht om minister van Financiën Eveline Widmer-Schlumpf te steunen, nadat zij uit de SVP was gezet.

Widmer-Schlumpf hoopt op 14 december opnieuw te worden benoemd als minister. Op die dag kiest het parlement in Zwitserland een nieuwe regering. Die bestaat traditioneel uit politici van de grootste partijen.

Derde partij

Achter de SVP eindigden de centrumlinkse Sociaal Democraten zondag als tweede, met 18,9 procent van de stemmen. In 2007 kregen ze nog 19,5 procent.

De Liberalen zakten van 17,7 naar 15 procent en bleven de derde partij. De Christen Democraten zagen hun aandeel afnemen van 14,5 naar 12,1 procent en bleven daarmee de vierde partij. De Groenen leverden eveneens iets in (van 9,6 naar 8,3 procent), en eindigden als vijfde.