AMSTERDAM - De Libische Nationale Overgangsraad (NTC) is bezig met de onderhandelingen voor een nieuwe tijdelijke regering die binnen een maand moet zijn gevormd.

Dat stelt NTC-voorman Mahmoud Jibril zondagmiddag. Persbureau Reuters meldt bovendien dat Jibril heeft laten weten voor zichzelf geen positie te wensen in de nieuwe regering van zijn land.

'Premier' Jibril kondigde begin oktober al aan de Nationale Overgangsraad te zullen verlaten wanneer Libië "volledig is bevrijd". Dat moment zou volgens hem aanbreken wanneer Sirte, het laatste bolwerk van verzet tegen de nieuwe machthebbers, zou vallen.

Donderdag was het zover. Na acht maanden burgeroorlog veroverden de revolutionairen de laatste delen van de geboorteplaats van Muammar Kaddafi. De ex-dictator bleek zich sinds de val van Tripoli eind augustus, in Sirte te hebben schuilgehouden en raakte donderdag dodelijk gewond.

De Nationale Overgangsraad zal zondag later op de dag officieel de bevrijding van Libië verkondigen vanuit de oostelijke havenstad Benghazi, dat sinds de eerste opstanden tegen Kaddafi in februari de thuishaven was van de toenmalige rebellen.

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten

Overzicht: kopstukken van de Libische Overgangsraad