AMSTERDAM - Het dodental van de aardbeving in het oosten van Turkije is opgelopen tot boven de 200. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Idris Naim Sahin in de nacht van zondag op maandag gezegd. 

De plaats Ercis is met zeker 117 doden het zwaarst getroffen. In de stad Van kwamen ongeveer 100 mensen om het leven. Bij de beving vielen bovendien meer dan duizend gewonden, aldus de minister.

Het dodental loopt vermoedelijk nog op. Honderden mensen worden vermist. Reddingswerkers zoeken in het puin van ingestorte gebouwen naar overlevenden.

Circa 400 mensen staan te boek als vermist. Zij liggen onder het puin van verwoeste gebouwen. Enkele uren eerder had premier Recep Tayyip Erdogan nog gesproken over 138 doden en 350 gewonden. De Turkse premier heeft een bezoek gebracht aan het rampgebied.

Geologische instituut

In diverse steden in de bergachtige regio zijn zeker 45 gebouwen ingestort, aldus de Turkse vicepremier Besir Atalay. 

Eerder schatte het Turkse geologische instituut Kandilli dat er bij de beving 500 tot 1000 doden zouden zijn gevallen. Kandilli baseerde zijn schatting op de bouwwijze van de gebouwen in het gebied en de kracht van de beving.

Slachtoffers

Atalay zei geen informatie te hebben over schade of slachtoffers in afgelegen dorpen. De gouverneur van de regio maakt momenteel per helikopter een rondvlucht boven het getroffen gebied om een indruk van de schade te krijgen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er vooralsnog niets bekend is over eventuele Nederlandse slachtoffers.

De beving had een kracht van 7,2 op de schaal van Richter, aldus het Amerikaanse geologische bureau USGS. Het Turkse geologische instituut Kandilli mat een kracht van 6,6. Een kwartier later was er nog een naschok met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter.

Gewonden

Zeker vijftig gewonden zijn op de binnenplaats van het ziekenhuis van Van behandeld. Volgens de Turkse televisie is het vliegveld van Van beschadigd. Vluchten worden omgeleid naar naburige steden.

Reddingswerkers en inwoners van de getroffen steden proberen met scheppen en hun blote handen mensen die door het puin bedolven zijn te bevrijden, aldus het Turkse persbureau Anatolia.

Diverse ministers zijn onderweg naar het getroffen gebied. Ook reddingswerkers zijn naar het rampgebied gestuurd.

Ercis

Ook de nabijgelegen stad Ercis is zwaar getroffen. "Er zijn zoveel doden. Diverse gebouwen zijn ingestort, er is te veel verwoesting", aldus Zulfikar Arapoglu, de burgemeester van Ercis. "We hebben dringend hulp nodig. We hebben gezondheidswerkers nodig."

Volgens de Turkse Rode Halvemaan zijn in Ercis 25 apartementencomplexen en een studentenflat ingestort. Reddingswerkers van de hulporganisatie hebben meerdere gewonden uit de ingestorte studentenflat weten te halen. Ercis ligt op een breuklijn.

Locatie Van:

:


Grotere kaart weergeven

Puin

Uit het district Celebibag in de buurt van Ercis komen berichten over ernstige schade en slachtoffers. "Er liggen veel mensen onder het puin", zei Veysel Keser, de burgemeester van Celebibag.

"Mensen zitten in doodsangst, we horen ze gillen en om hulp schreeuwen. We hebben dringend hulp nodig. Veel gebouwen zijn ingestort. Studentenflats, hotels en benzinestations zijn ingestort."

Ook in de provincie Bitlis zijn enkele huizen ingestort. Een 8-jarig meisje kwam in Bitlis om het leven. De minaretten van twee moskeeën in de provincie Mus zijn als gevolg van de beving gesneuveld.

Gevangenis

Uit een gevangenis zijn zeker 200 criminelen ontsnapt. Ze klommen over de ingestorte muur van het gebouw. Dat meldde het Turkse persbureau Anatolië.

Zeker 50 gevluchte gedetineerden zouden later op de dag zijn teruggekeerd naar de gevangenis, nadat ze hadden gehoord dat hun familieleden in orde waren.

Ondiep

Het epicentrum van de beving lag in het dorpje Tabanli nabij de grens met Iran. Volgens de USGS had de beving plaats op een diepte van 7,2 kilometer, wat tamelijk ondiep is en de kans op schade en slachtoffers groot maakt. 

Kandilli sprak van een diepte van 5 kilometer. Volgens hem zijn er zeker 20 naschokken geweest. Turkije ligt op belangrijke breuklijnen waardoor kleine aardbevingen bijna dagelijks voorkomen.

Twee grote aardbevingen doodden in 1999 meer dan 20.000 mensen in het industriële noordwesten van het land. In mei kwamen daar twee mensen om en raakten 79 gewond door een aardbeving in Sivam.

Hulp

Turkije heeft na de zware aardbeving vooralsnog geen behoefte aan hulp vanuit het buitenland. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken in de hoofdstad Ankara bekend.

Tientallen landen en organisaties hebben inmiddels hulp aangeboden. De Turkse autoriteiten proberen de problemen in de stad Van en omgeving in eerste instantie zelf op te lossen.

Actie

Het Inspraak Orgaan Turken in Nederland bekijkt of er vanaf maandag een actie gaat worden gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. Dat zegt directeur Ahmet Azdural zondag.

Het orgaan is momenteel druk bezig met het verzamelen van informatie rondom de aardbeving. "We onderzoeken nog of er Turken in Nederland uit de getroffen regio komen, maar het is erg lastig om achter informatie te komen. Wegen en vliegvelden zijn beschadigd", vertelt Azdural.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Aardbeving Oost-Turkije