AMSTERDAM -- De St. Paul's kathedraal in Londen heeft zijn deuren voor het eerst in de moderne geschiedenis voor het publiek gesloten vanwege de actievoerders die in het kader van Occupy Wall Street hun kamp bij de kathedraal hebben opgeslagen.

Greame Knowles, de dean van de St. Paul's, zei deze beslissing 'met pijn in het hart' te hebben genomen.

Knowles zei de veiligheid van de bezoekers aan de St. Paul's niet meer te kunnen garanderen. Er zijn door het kampement voor de deur van het kerkgebouw gezondheidsrisico's ontstaan en ook zijn er zorgen over de brandveiligheid. Er houden zich op de drukste uren rond de vijfhonderd actievoerders in het kamp op.

Maandag nog zei de dean dat de actievoerders konden blijven, mits ze ervoor zouden zorgen dat toeristen de kathedraal ongehinderd konden blijven bezoeken en dat ook de diensten zonder enige hapering konden plaatsvinden.

De politie van de Britse hoofdstad wilde de betogers zondag van het terrein bij de St. Paul's verwijderen. Een aan de St. Paul's verbonden priester, Giles Fraser, zei toen echter dat de actievoerders welkom waren en verzocht de politie zich te verwijderen.

De Occupy Wall Street-beweging voert actie tegen de inhaligheid en macht van de financiële wereld.