MELBOURNE - De oproerpolitie in de Australische stad Melbourne heeft vrijdag een demonstratie van Occupy Melbourne opgebroken.

Dat deed ze toen een groep van ongeveer honderd mensen die protesteerden tegen de inhaligheid van het bedrijfsleven een gebod negeerden om het plein waarop ze demonstreerden te verlaten.

Tussen de vijftien en twintig mensen van Occupy Melbourne, een lokale tak van de Occupy Wall Street-beweging, werden opgepakt en ongeveer twintig mensen, onder wie twee agenten, raakten lichtgewond bij schermutselingen die aan de arrestaties vooraf gingen.

Verscheidene betogers schreeuwden en huilden toen de politie ze weg sleepte van het stadsplein waar ze sinds 15 oktober bivakkeerden.

Stadsbestuur

Na bijna een week vond het stadsbestuur het mooi geweest en gaf de betogers tot vrijdag om het plein te verlaten.

De meeste demonstranten negeerden dat bevel en vormden arm in arm een menselijke keten terwijl ze 'Dit is een vreedzaam protest!' riepen. De oproerpolitie greep vervolgens in.

Nederland

Ook in Nederland is een tak van Occupy opgericht. Occupy Amsterdam heeft zijn kamp opgeslagen op het Beursplein, waar inmiddels tientallen tenten staan. Ook in Den Haag staat een tentenkamp.

Als het aan de Amsterdamse VVD ligt wordt de actie na dit weekeinde beëindigd. De VVD wil niet dat er een permanente 'antiglobalistische minicamping' op het plein ontstaat, aldus de fractievoorzitter. Vooralsnog gedoogt burgemeester Eberhard van der Laan de actie.

Occupy Melbourne opengebroken