BANGKOK - De ergste overstromingen in Thailand in tientallen jaren hebben enkele noordelijke woonwijken van Bangkok getroffen, zo meldden functionarissen vrijdag.

De hoge waterstand was onvermijdelijk geworden toen de regering donderdag besloot circa 200 sluisdeuren open te zetten. De druk op de kilometerslange muren van zandzakken was onhoudbaar geworden.

In de noordelijke woonwijk Lak Si staat een halve meter water. ''Het water stroomde over vanuit het Prapakanaal. Het is nu stabiel en de bewoners waren al gewaarschuwd'', zei een leider van het district.

De Thaise premier Yingluck Shinawatra had de inwoners van de circa 15 miljoen mensen tellende agglomeratie opgeroepen uit voorzorg hun spullen naar hoger gelegen plekken te verplaatsen. Bewoners hamsteren voedsel en water. Autobezitters hebben honderden wagens geparkeerd op viaducten.

Doden

Drie maanden van hevige regenval hebben al geleid tot 342 doden in Thailand. De huizen van miljoenen mensen zijn beschadigd.

De overheid verwacht de hoogste waterstand in de nacht van vrijdag op zaterdag. De overheid heeft evacuatiecentra en extra parkeerplaatsen ingericht. Voor historische gebouwen en het internationale vliegveld komt extra bewaking.

De oppositie eist dat de regering de noodtoestand uitroept. ''Ik zal het uitroepen overwegen, hoewel we die situatie niet willen omdat het investeerdersvertrouwen al is geschaad. En tot dusver kreeg de overheid al veel medewerking van het leger'', zei de premier.

Hulp

Terwijl alle ogen zijn gericht op de situatie in Bangkok, duren de waterproblemen voort voor vele inwoners van Noord-Thailand. Velen leven daar al weken in tenten en noodcentra, wegens de hoge waterstand.

Circa 40.000 militairen zijn ingezet om de orde te bewaken. Ze moeten ook de dijken beveiligen tegen vandalen die de waterstand in hun eigen woongebied willen verminderen, door elders dijken door te steken.

De Europese Unie heeft vrijdag 1,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor hulp aan Thailand.

Overstromingen Bangkok