AMSTERDAM - De strijders van de nieuwe machthebbers in Libië hebben de laatste wijken van het bolwerk van de gevallen leider Muammar Kaddafi in Sirte veroverd.

Dat meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera op gezag van de Libische Nationale Overgangsraad (NTC). "Sirte is bevrijd, er zijn geen troepen meer van Kaddafi", aldus een commandant van de strijdrachten. "We maken nu jacht op vechters die proberen te vluchten."

Eerder melden ook verslaggevers van het Amerikaanse persbureau AP donderdag de val van Sirte. De finale aanval op de stellingen van Kaddafi-loyalisten begon om 8.00 uur in de ochtend en duurde zo'n anderhalf uur.

De Arabische zender al-Arabiya weet eraan toe te voegen dat de NTC de overwinningvlag heeft gehesen in havenstad.

Vlak voor de aanval probeerde een grote groep aanhangers van het oude regime Sirte te ontvluchten. Zij werden op hun vlucht dood geschoten door de revolutionairen, zagen de journalisten.

Aanval

Troepen van de NTC hebben woensdag een grootscheepse aanval uitgevoerd op de laatste wijk in de stad Sirte die nog in handen was van getrouwen van ex-dictator Kaddafi.

Sirte is de geboorteplek van Kaddafi en de laatste brandhaard van verzet tegen de nieuwe Libische machthebbers. De stad was de afgelopen weken toneel bloedig geweld. Eerder deze week viel het andere belangrijke Kaddafi-bolwerk, de woestijnplaats Bani Walid.

NTC-woordvoerder hebben meermaals gezegd dat de val van Sirte het einde van de Libische burgeroolog zou betekenen.

Sirte:


Grotere kaart weergeven

Opstanden

De opstanden tegen het 42-jaar oude autoritaire regime van Muammar Kaddafi begon, in navolging van de revoluties in Tunesië en Egypte, in februari van dit jaar en mondden niet veel later uit in een bloedige burgeroorlog tussen voor- en tegenstanders van de kolonel.

Eind augustus kwam de strijd in een stroomversnellen toen de toenmalige rebellen na maanden van gevechten rond diverse steden de Libische hoofdstad Tripoli bereikten en het omvangrijke regeringscomplex in de stad wisten te overmeesteren. Sinds maart ondersteunt de NAVO de strijd met een wapenembargo en luchtaanvallen op militaire doelen van Kaddafi.

Spoorloos

Sinds 'de val van Tripoli' op 23 augustus is Kaddafi spoorloos. De NTC heeft meermaals geroepen zijn schuilplaats te kennen en hem binnen afzienbare tijd te kunnen oppakken, maar die berichten blijken tot nu toe steeds niet te kloppen.

Woensdag zei NTC-voorman Mahmoud Jibril te geloven dat Kaddafi zich momenteel verstopt in de uitgestrekte zuidwestelijke woestijn, aan de grens met Niger en Algerije, zo meldde AP.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Strijd om Sirte