AMSTERDAM - Zeker zeven personen zijn dinsdag in Mogadishu om het leven gekomen tijdens een zelfmoordaanslag. Doelwit was het ministerie van Buitenlandse Zaken in de hoofdstad van Somalië.

De aanslag, die werd gepleegd met een autobom, had plaats op het moment dat twee Keniaanse ministers in Mogadishu waren voor overleg met de Somalische regering.

Tientallen mensen raakten gewond. De auto werd volgens ooggetuigen te vroeg opgeblazen, waardoor alleen de dader, winkeliers en passanten de dood vonden.

Moses Wetangula, de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken, en diens collega Yusuf Haji (Defensie) bleven ongedeerd.

Al-Shabaab

Het leger van buurland Kenia begon afgelopen weekeinde een grootschalig offensief tegen de radicaalislamitische beweging al-Shabaab in het zuiden van Somalië.

De organisatie, die banden onderhoudt met internationale terreurnetwerken, zou verantwoordelijk zijn voor de ontvoering in de afgelopen periode van twee toeristen en twee hulpverleners uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje.

In eerste instantie wil het leger van Kenia het district Afmadow zuiveren van extremisten. De militairen krijgen daarbij hulp van milities, die loyaal zijn aan de centrale regering van Somalië. Die wordt erkend door de internationale gemeenschap, maar heeft niet of nauwelijks gezag buiten Mogadishu.

Regenval

Het offensief wordt bemoeilijkt door hevige regenval in het gebied, waardoor wegen slecht begaanbaar zijn. Al-Shabaab dreigde op haar beurt met een offensief op Keniaans grondgebied.

De leiding van de beweging heeft inmiddels grote aantallen strijders naar het zuiden gedirigeerd. In het uitgestrekte noordoosten van Kenia wonen honderdduizenden etnische Somaliërs.

In Nairobi, de hoofdstad van Kenia, zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt in verband met dreigementen van al-Shabaab. De autoriteiten in de miljoenenstad vrezen terreuraanslagen. Er wonen veel Somaliërs in Nairobi.