JERUZALEM - Gilad Shalit, de jonge militair die dinsdag na ruim 5 jaar werd vrijgelaten door militanten van de Palestijnse Hamasbeweging, symboliseert voor veel Israëli's de heilige plicht van hun land om alle militairen tegen elke prijs naar huis te halen.

De nu 25-jarige militair kwam vrij in ruil voor de vrijlating van 1027 Palestijnse gevangenen.

Shalit werd op 25 juni 2006 als verlegen jong uitziende korporaal, wiens dienstplicht er bijna op zat, gevangen genomen door militanten bij een aanval op een Israëlische legerpost.

Israël ondernam enkele dagen later een poging om hem te bevrijden met inzet van tanks en luchtsteun, maar slaagde daar niet in.

De volgens zijn moeder verlegen militair met vooral oog voor de computer, televisie en basketbal, groeide daarop uit tot een beroemdheid. Geen gelegenheid ging voorbij zonder dat om de vrijlating van Shalit werd gevraagd.

In september 2009 gaf de Hamasbeweging voor het laatst een levensteken vrij. In een video vroeg de inmiddels zichtbaar ouder geworden en grijzende Shalit de Israëlische regering om zijn droom te realiseren om te worden vrijgelaten.

Protest

Een jaar later, toen hij 4 jaar vast zat, liepen zijn ouders van Noord-Israël naar Jeruzalem en zetten daar als protest een tent op voor het huis van premier Benjamin Netanyahu. Ze zeiden niet te vertrekken voordat hun zoon was bevrijd.

Een dag nadat Netanyahu vorige week de vrijlating aankondigde, braken ze na 16 maanden hun tent op om voorbereidingen te treffen voor de thuiskomst van hun zoon.

Voor Hamas, dat in juni 2007 aan de macht kwam in Gaza, was Shalit van grote waarde. Door de jaren heen had Israël al duizenden gevangenen vrijgelaten in ruil voor slechts enkele militairen, al dan niet levend.

Shalit, maandag nog snel bevorderd tot sergeant-majoor, was bij zijn vrijlating de eerste militair in 26 jaar tijd die levend uit Palestijnse gevangenschap kwam.

Gilad Shalit