LONDEN - Betogers die demonstreren tegen uitwassen van het kapitalisme maken zich maandagavond klaar om overal in Europa een derde nacht door te brengen in tenten.

Honderden demonstranten verblijven sinds de grote betogingen van de Occupy-beweging op pleinen in onder meer Londen, Frankfurt en Madrid.

In het financiële district van Londen en bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt zijn tentendorpjes verrezen waar enkele honderden betogers sinds zaterdag de nacht doorbrengen.

In het Spaanse Madrid bezetten enkele tientallen zogeheten 'Indignados' een gebouw.

OWS

De Occupy-protesten begonnen op 17 september in New York onder de naam Occupy Wall Street (OWS). Honderden betogers verblijven al een maand dag en nacht door in het Zuccotti Park, in de buurt van Wall Street. Afgelopen weekeinde verzamelden duizenden betogers zich bij Times Square.

De OWS-protesten zijn op hun beurt geïnspireerd door de Spaanse beweging 15 mei, die sinds mei protesten organiseerde in tal van Spaanse steden. De veelal jonge demonstranten noemen zich daar 'Indignados', de verontwaardigden.

Donald Trump

Exact een maand na het begin van deed vastgoedmiljardair Donald Trump een oproep aan president Barack Obama om een eind te maken aan de betoging in Manhattan. Volgens de zakenman hebben de betogers ''een geweldige tijd'' maar doen ze weinig om hun doel te bereiken, het herverdelen van welvaart, en gaan ze allemaal ten onder.

Hij raadde de betogers aan naar Washington DC te verkassen en voor het Witte Huis te gaan betogen. Volgens Trump is Obama verantwoordelijk voor de huidige staat van de economie. ''Dit is een klassenstrijd en hij denkt waarschijnlijk dat dit de enige manier is om herkozen te worden, omdat hij zijn werk als president heeft verprutst.''

OWS maakt zich echter al weer op voor grote protesten zoals afgelopen weekeinde op Times Square. Waarnemers stellen dat de onvoorspelbaarheid van de beweging het land in zijn greep houdt omdat niemand weet waar dit alles op uitloopt.

Rome

De rellen die zaterdag ontstonden tijdens de Occupy-protesten in Rome hebben geleid tot een fikse politieke ruzie. Minister Roberto Maroni (Binnenlandse Zaken) kreeg maandag kritiek van zowel zijn eigen partij als de oppositie omdat hij het geweld niet heeft voorkomen.

Slechts twaalf relschoppers werden opgepakt. De schade aan banken, winkels en overheidsgebouwen wordt geschat op 2,5 miljoen euro.

De oppositie zegt dat de Italiaanse geheime dienst tijdig alarm had geslagen over de geplande actie van de relschoppers. De Italiaans politie werd echter verrast en volledig overweldigd door de honderden veelal gemaskerde relschoppers. Het waren de ernstigste ongeregeldheden in Rome in jaren.

Griekenland

Een Italiaanse anarchist waarschuwde in het dagblad La Repubblica dat de ''oorlog nog niet voorbij is'', doelend op de rellen van zaterdag. De 30-jarige man stelde dat hij en andere relschoppers in het afgelopen jaar meerdere keren training hebben gekregen van Griekse 'kameraden'.

De Italiaanse relschoppers zouden elke maand met de veerboot naar Griekenland gaan, waar ze leren hoe ze het beste de strijd kunnen aangaan met de politie.

Vijf vragen over de Occupy-beweging

Volg de Occupy-beweging op Twitter via NUlive

Bekijk foto's van de Occupy-beweging op NUfoto