MOGADISHU - De radicaalislamitische beweging al-Shabaab, die de macht heeft in grote delen van het zuiden van Somalië, heeft maandag gedreigd met een invasie van buurland Kenia.

Het militaire offensief komt er als het Keniaanse leger zich niet snel terugtrekt uit Somalië, zo stelde een woordvoerder van al-Shabaab maandag.

Militairen van het Keniaanse leger trokken zondag de grens met Somalië over voor een offensief tegen al-Shabaab.

De autoriteiten in Kenia houden de moslimextremisten verantwoordelijk voor een aantal ontvoeringen op Keniaans grondgebied in de afgelopen periode. Zo werden twee toeristen uit Groot-Brittannië en Frankrijk onlangs ontvoerd in de omgeving van Lamu, en werd een derde vakantieganger doodgeschoten.

Vorige week ontvoerden gewapende mannen twee Spaanse medewerksters van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen in het vluchtelingenkamp Dadaab. Dat ligt in het oosten van Kenia, ongeveer 100 kilometer van de grens met Somalië. Dadaab telt ongeveer 450.000 bewoners, voornamelijk afkomstig uit Somalië.

Jihad

Bronnen in Kismayo, met circa 200.000 inwoners de grootste stad in het zuiden van Somalië, meldden dat imams in moskeeën hebben opgeroepen tot jihad tegen het Keniaanse leger en tegen troepen van de centrale regering.

Die zetelt in de 500 kilometer noordelijker gelegen hoofdstad Mogadishu, maar heeft weinig macht in het zuiden van Somalië. Al-Shabaab heeft ook strijders vanuit de omgeving van Mogadishu richting Kenia gestuurd.

Gebombardeerd

Honderden zwaarbewapende strijders zouden onderweg zijn naar Afmadoh en Qoqani, twee plaatsen die zouden zijn bezet door Keniaanse militairen. Eerder werden hier vermeende commandocentra van al-Shabaab gebombardeerd.

Het is onduidelijk hoeveel mensen tot nog toe zijn gestorven tijdens de meest recente geweldsincidenten in het zuiden van Somalië. Kenia heeft wel de dood bevestigd van vijf inzittenden van een legerhelikopter, die zondagavond laat neerstortte in Somalië, naar verluidt als gevolg van een technisch mankement.