NAIROBI - Het Keniaanse leger heeft zondag en maandag luchtaanvallen uitgevoerd op posities van de militante Somalische beweging al-Shabaab in het zuiden van het land. Honderden militairen gingen in een colonne van gewapende voertuigen en tanks het buurland in.

Dat hebben Keniaanse veiligheidsfunctionarissen en inwoners van het grensgebied rondom de Keniaanse plaats Liboi gemeld.

De aanval vindt plaats in samenwerking met Somalische regeringstroepen. Een Somalische legercommandant zei dat de aanvallen op bases van al-Shabaab rondom de Zuid-Somalische plaats Afamadow plaatsvonden.

''Onze missie is om al-Shabaab uit de regio te verdrijven'', aldus commandant Yusuf Abdi maandag.

Ontvoeringen

Kenia verdenkt strijders van al-Shabaab van enkele recente ontvoeringen. De beweging heeft dit ontkend. Twee Spaanse medewerksters van Artsen zonder Grenzen zijn donderdag ontvoerd uit een vluchtelingenkamp in Kenia.

Begin oktober kidnapte een groep gewapende mannen in de Keniaanse Lamu-archipel een Franse toeriste. De vrouw werd meegenomen naar Somalië. Ook een Britse vrouw werd ontvoerd.

Waarnemers

Waarnemers stellen dat niet al-Shabaab maar Somalische bandieten en piraten achter de ontvoeringen zitten.

Al-Shabaab, dat banden heeft met de terreurorganisatie al-Qaeda, waarschuwde zondag dat het leger van Kenia ''de pijn van kogels'' zal voelen als bolwerken van de beweging worden aangevallen.

''Kenia heeft de territoriale integriteit van Somalië geschonden door ons heilige land binnen te gaan, maar ik verzeker u dat ze teleurgesteld zullen vertrekken, als God het wil'', aldus een leider van de beweging.

Gezag

Somalië heeft sinds de jaren '90 geen functionerend centraal gezag meer. De huidige overgangsregering heeft in grote delen van Somalië niets te vertellen. Al-Shabaab heeft in die gebieden vrij spel.

Het land in de Hoorn van Afrika kampt ook nog met de ergste droogte in tientallen jaren. Volgens de VN worden meer dan 750.000 Somaliërs bedreigd met de hongerdood.