JERUZALEM - Israël heeft zondag een lijst gepubliceerd met de namen van 477 Palestijnse gevangenen die dinsdag worden vrijgelaten in het kader van de ruil met de Israëlische militair Gilad Shalit.

Op de lijst staan 450 mannen en 27 vrouwen.

Onder de Palestijnen die worden vrijgelaten, zijn personen die zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de aanslag op een nachtclub in Tel Aviv in 2001. Daardoor kwamen 21 mensen om.

Ook gedetineerden die vastzitten voor de aanslag op een hotel in de kustplaats Netanya in 2002, mogen de gevangenis verlaten. Die aanslag kostte 29 mensen het leven.

De verantwoordelijkheid voor beide acties is opgeëist door de radicale Palestijnse beweging Hamas, waarmee Israël het akkoord over de gevangenenruil heeft gesloten.

Naar huis

Volgens de Israëlische autoriteiten keren 131 gevangenen terug naar hun huis in Gaza en gaan 55 anderen terug naar de Westelijke Jordaanoever.

Ruim 200 Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever mogen niet naar huis. Van die groep gaat circa driekwart naar de Gazastrook en de rest naar andere bestemmingen.

Het ministerie van Justitie publiceerde de lijst om burgers in staat te stellen binnen 48 uur juridische stappen te ondernemen tegen de vrijlating van de gevangenen. Binnen twee maanden zullen nog eens 550 Palestijnse gevangenen vrijkomen. Dat gebeurt na de vrijlating van Shalit.

Terreur

Almagor, een Israëlische organisatie van slachtoffers van terreur, liet zondag weten dat het naar het hooggerechtshof in Israël stapt om de vrijlating aan te vechten van wegens terrorisme veroordeelde Palestijnen. ''We moeten de volgende terreurgolf tegenhouden'', stelt Almagor op zijn website.

Palestijnse extremisten overmeesterden Shalit in juni 2006 bij de grens van de Gazastrook met Israël. Hij is nu 25.