AMSTERDAM - De Verenigde Staten zijn niet meer van plan om na dit jaar nog troepen in Irak te hebben.

Ondanks toenemende zorgen over de veiligheidssituatie in Irak, moeten alle troepen in januari zijn teruggetrokken. Dat zegt een hooggeplaatste medewerker van de Amerikaanse president Barack Obama.

Er blijven alleen honderzestig soldaten achter om de Amerikaanse ambassade te beveiligen. Met het besluit komt een einde aan acht jaar Amerikaanse betrokkenheid bij de oorlog in Irak.

De afgelopen maanden is er veel discussie geweest tussen Amerikaanse overheidsfunctionarissen. De vraag was of moest worden vastgehouden aan de deadline van 31 december die in 2008 was afgesproken of dat nieuwe afspraken moesten worden gemaakt.

Vooruitgang

Sommigen vrezen dat de vooruitgang die is geboekt bij een terugtrekking verloren gaat. Dat zou betekenen dat sinds maart 2003 4400 Amerikaanse militairen voor niets om het leven zijn gekomen.

De Amerikaanse regering heeft de afgelopen maanden met Irakese leiders overlegd over de mogelijkheid om enkele duizenden Amerikaanse troepen achter te laten. Zij kunnen dan de Irakese veiligheidstroepen trainen.

Hoewel de medewerker van Obama het over een volledige terugtrekking heeft, is over het trainingsprogramma volgens een woordvoerder van het Pentagon nog geen definitief besluit genomen.

Trainingsmissie

Een medewerker van het Amerikaanse leger bevestigt de terugtrekking, maar zei dat een trainingsmissie nog een mogelijkheid was. Net als de medewerker van Obama sprak hij op voorwaarde dat zijn naam niet wordt genoemd vanwege de gevoeligheid van de zaak.

Een heikel punt bij de vraag of de troepen langer zouden blijven was dat de Irakese leiders weigerden te garanderen dat Amerikaanse troepen niet door Irakese rechtbanken worden vervolgd. Zonder die garantie willen de Amerikanen niet blijven.