FRANKFURT/MAIN - In tal van steden over de hele wereld is zaterdag gehoor gegeven aan de oproep van de wereldwijde Occupy-beweging om te demonstreren tegen de macht van de banken en het kapitalisme.

Vooral in Rome is de animo voor deelname aan de actie groot. Vele duizenden mensen zijn in de Italiaanse hoofdstad de straat opgegaan.

Op diverse plaatsen liepen de demonstraties echter uit de hand. Hierbij werden auto's in brand gestoken en ruiten van banken ingegooid. Volgens getuigen waren circa 40 personen verantwoordelijk voor het geweld.

De protestactie begon vreedzaam tot het moment dat een groep van in het zwart geklede personen met maskers zich tussen de betogers begaf. Andere actievoerders probeerden de militanten in het zwart tevergeefs tegen te houden.

De militanten staken ook een bijgebouw van het ministerie van Defensie in brand. Brandweerlieden probeerden het vuur te blussen. Rond het gebouw waren militanten met bivakmutsen te zien. De oproerpolitie voerde charges uit tegen de betogers en gebruikte waterkanonnen.

Duitsland

In Duitsland betogen duizenden mensen op een meer vreedzame manier in onder meer Frankfurt, Berlijn, Keulen, München, Hamburg, Hannover en Stuttgart.

Met leuzen als 'Jullie speculeren met ons leven' en 'Jullie vergokken onze toekomst' trokken de betogers in Frankfurt naar het kantoor van de Europese Centrale Bank (ECB). Vakbonden en de linkse partijen SDP, Die Linke en de Groenen schaarden zich achter de protesten.

Londen

In Londen kwam de protestactie aarzelend op gang. Aan het begin van de middag hadden circa 300 actievoerders zich verzameld in het financiële hart van de stad.

Betogers, van wie een aantal gemaskerden, werden door de politie tegengehouden toen ze naar de Londense beurs wilden lopen.

Ook in Brussel gingen duizenden mensen de straat op.

Sydney

In Sydney hadden circa 500 betogers gehoor gegeven aan de oproep van de  Occupy-beweging. Ze hadden zich verzameld op de promenade Martin Place om te protesteren, aldus de Australische zender ABC.

De actievoerders droegen spandoeken met teksten als 'je kunt geld niet opeten'. Organisator Josh Lees zei dat de demonstranten een kamp voor onbepaalde tijd willen opzetten.

Onder de betogers waren onder anderen leden van vakbonden, communisten en Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van het land.

Andere landen

Ook in Melbourne en Nieuw-Zeelandse steden als Auckland, Wellington en Christchurch demonstreerden honderden mensen. Verder kreeg de oproep om te protesteren gehoor in onder meer Zuid-Korea, de Filipijnen en Hongkong.

Occupy mobiliseerde mensen via sociale netwerkmedia als Facebook en Twitter.