AMSTERDAM - De Britse minister van Defensie Liam Fox is vrijdag afgetreden. Dat heeft zijn kantoor bekendgemaakt.

Fox was in opspraak geraakt omdat hij een goede vriend zeer nauw betrok bij zijn werk. De boezemviend, Adam Werrity (34), had geen enkele officiële functie en bracht Fox onder meer in contact met mensen uit het bedrijfsleven.

De twee vrienden ontmoetten elkaar de afgelopen 18 maanden veertig keer, onder meer tijdens buitenlandreizen van de minister.

In een brief aan de Britse premier David Cameron schrijft Fox dat hij "per ongeluk heeft toegestaan" dat zijn persoonlijke en professionele verantwoordelijkheden had laten vervagen, meldt de BBC.

'Ernstige fouten'

De Britse premier David Cameron zei maandag na het uitkomen van een voorlopig rapport over de vriendschap dat Fox ''ernstige fouten" heeft gemaakt. Het definitieve rapport zou op 21 oktober uitkomen. Cameron stelde tot die tijd zijn minister in ieder geval te steunen.

Premier David Cameron heeft later op vrijdag minister van Transport Philip Hammond benoemd tot nieuwe Defensieminister. Hammond wordt opgevolgd door staatssecretaris van Financiën Justine Greening.