TRIPOLI - Voor het eerst sinds de val van de Libische dictator Muammar Kaddafi is er gevochten in de hoofdstad Tripoli.

Enkele tientallen aanhangers van Kaddafi vochten met strijders van het nieuwe regime. Er vielen drie doden, dertig mensen zijn gewond geraakt.

Ook in Kaddafi's thuisstad Sirte werd hevig gevochten.

Inwoners van de zuidelijke wijk Abu Salim, die als pro-Kaddafi bekend staat, meldden dat 20 tot 50 gewapende Kaddafistrijders in de aanval gingen. De Nationale Overgangsraad (NTC) bevestigde de gevechten.

Honderden NTC-strijders bevochten de Kaddafistrijders onder meer vanaf pick-uptrucks. Een aantal is gearresteerd en op de anderen wordt jacht gemaakt.

Vrijdaggebeden

Een NTC-strijder zei: ''Kaddafi riep gisteren op om na de vrijdaggebeden in opstand te komen. Daarom zijn deze mensen opgedoken en veroorzaken ze dit probleem.'' Een aantal inwoners zei dat de groep Kaddafi-aanhangers zich eerder al in de wijk had vertoond en toen luidkeels pro-Kaddafileuzen had geroepen.

Strijders van de NTC namen op 23 augustus het hoofdkwartier van Kaddafi in Tripoli in. Zijn volgelingen werden teruggedrongen tot de steden Sirte en Bani Walid. Sirte leek grotendeels in handen van de nieuwe machthebbers te zijn, maar het Kaddafi-kamp begon er donderdag aan een offensief. Ze dreven de NTC-strijders zeker twee kilometer terug.

Tegenaanval

De nieuwe machthebbers hebben vrijdag een tegenaanval gelanceerd in Sirte. Een verslaggever meldde dat kort voor 12.00 uur (Nederlandse tijd) strijders van de NTC, sommigen te voet en anderen in trucks, van het hoofdbureau van politie naar de twee wijken trokken waar het verzet van de Kaddafigetrouwen het hevigst is.

Boven de twee wijken hangen reusachtige rookpluimen. Er is voortdurend geweervuur en telkens slaan granaten in. Volgens schattingen zijn er ongeveer 2000 strijders loyaal aan Kaddafi in Sirte. De verdreven leider, wiens verblijfplaats onbekend is, is in de buurt van de stad geboren.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier