LONDEN - Er moet een groot onderzoek komen naar de dood van oud-KGB'er Aleksandr Litvinenko. Daartoe heeft een Britse gerechtelijk lijkschouwer vrijdag opdracht gegeven.

Litvinenko overleed in 2006 in een ziekenhuis in Londen nadat hij de radioactieve stof polonium-210 had binnengekregen.

De lijkschouwer, Andrew Reid, heeft de Britse inlichtingendienst en politie gevraagd verder onderzoek te doen naar zijn dood. Vooralsnog heeft Reid geen beslissing genomen over de omvang van het onderzoek en of hij dit zelf gaat leiden. Zijn kantoor wilde geen verdere informatie over het tijdsbestek geven.

Litvinenko beschuldigde op zijn sterfbed de regering van de toenmalige Russische president Vladimir Poetin ervan zijn vergiftiging te hebben gelast. Als gevolg van die beschuldiging kwamen de betrekkingen tussen Londen en Moskou zwaar onder druk te staan.

Verstoorde betrekkingen

Rusland heeft herhaaldelijk Britse verzoeken voor de uitlevering van de hoofdverdachte in de zaak, ex-KGB-agent Andrej Loegovoj, naast zich neergelegd. Vorige maand bracht de Britse premier David Cameron een bezoek aan Rusland in een poging de verstoorde betrekkingen te herstellen.

Hij benadrukte dat Rusland en Groot-Brittannië niet langer moeten ruziën over de kwestie zodat een handelsrelatie kan worden opgebouwd. De Russische president Dmitri Medvedev erkende dat de banden tussen de twee landen opwarmen, maar hij zei tevens dat er nog steeds geen sprake kan zijn van uitlevering.

Wachten

De weduwe van Litvinenko, Marina Litvinenko, zei al bijna vijf jaar te wachten op een onderzoek. "De lijkschouwer heeft gezegd dat er een breed onderzoek komt naar de dood van mijn man. Dat houdt ook een onderzoek in naar de betrokkenheid van de Russische staat bij de moord. Dat is precies wat ik wil."